8 Nisan 2012 Pazar

pH ve pH belirteçleri deneyi hazırlık raporu


pH belirteçleri, çözeltinin pH'sına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür çözeltiler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır.
pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.


Amaç:
PH belirteçleri maddelerin asit-baz özelliklerini belirlemek için kullanılan araçlar. Do adaki
birçok çiçek ve meyve PH belirteci özelli i ta ıyor, bunlardan birisi de kırmızı lahana.Kırmızı
lahananın içindeki boya maddesi asidik maddelerle temas etti inde kırmızı, nötr maddelerle
temas etti inde mor ve bazik maddelerle temas etti inde mavi oluyor.

Yapı ve Çalışma Mekanizması 




Asit Baz belirteçleri zayıf asit veya zayıf bazdırlar. İndikatörler genelde HIn veya InOH sembolleri ile gösterilirler. Bu indikatörlerin ayrışma tepkimeleri ise şu şekilde gerçekleşir;
\ HIn  \rightleftharpoons In^- + H^+[1]
Belirteçler, bu ayrışma ya da birleşme tepkimeleriyle renk değiştirirler. Örneğin metil kırmızısı HIn formundayken kırmızı, ayrıştıktan sonra In- formuna girer; ki bu da sarı renktedir.
Bir çözeltinin içerisine asit bırakıldığı zaman, sudaki hidrojen (H+) iyonu miktarını artar. Bu da çözeltideki hidrojen derişimini artırır. Le Chatelier ilkesine göre yukarıdaki reaksiyonda hidrojen iyonu derişimi arttığından dolayı denge, girenler yönüne yani HIn yönüne kayar. Bu da HIn derişimini arttırır. Metil kırmızısı örneğini verecek olursak, bu indikatörün HIn formundaki renginin kırmızı olmasın-dan dolayı rengi kırmızıya dönüşür. Aynı şekilde çözeltiye baz eklenirse çözeltideki hidrojen iyonu derişimi azalır. Denge ürünler yönüne kayar, hidrojen iyonu ve In- derişimi artar. Yine metil kırmızısı örneğini verecek olursak, metil kırmızısının In- formundaki renginin sarı olmasından dolayı çözelti sarıya dönüşür.

Emre Demir - Cumhuriyet Üniversitesi Biyokimya 2.Sınıf


1 yorum: